HEM

Foto: Christina Kero

Om Flatcoated retrievern

En glad, nyfiken och samarbetsvillig apporterande fågelhund, med stort behov av mental och fysisk stimulans.En jakthund som arbetar efter skott och används för att apportera fågel och småvilt.

Rasen är mångsidig och den meriteras både på jaktprov och på utställning.

Rasen är aktiv och behöver såväl mental som fysisk träning.

Den är väldigt formbar, alert och lyhörd och kan förutom att användas som apportör i stort sett passa till de flesta hundsporter.


För dig som lever ett aktivt liv!

Följsam och lättlärd.

Pigg på aktivitet.

Bästa jaktkamraten.

Social. 

En vän i vått och torrt.

En öppen, lyhörd och aktiv apporterande fågelhund med stor vattenpassion.


Om rasen

Ändamål - En apporterande fågelhund.
Helhetsintryck - Styrka utan att vara klumpig, spänst utan att vara gänglig.
Temperament - Glad, öppen och lyhörd, såväl mot sin ägare som mot obekanta personer.
Huvud - Ska uppfattas som långt och gjutet i ett enda stycke.
Päls - Rak, åtliggande och vattenavstötande.
Rörelser - Energiska, kraftfulla, långa och fjädrande.
Svans - Ständigt viftande och glad.


Bakgrund och ursprung
Flatcoated retrievern kommer ursprungligen från England, där den i slutet av 1800-talet avlades fram för att apportera fågel och småvilt. Man behövde en jakthund, specialiserad på apportering på land och vatten, med stabil mentalitet som kunde uthärda intensiv skottlossning och se stora mängder fallande vilt utan att bli stressad. Hunden skulle vara lugn och tyst, uthållig, effektiv och samtidigt lättlärd och samarbetsvillig. Kroppsbyggnaden skulle vara anpassad till det arbete som den skulle utföra. Man korsade in flera olika raser för att få fram den idealiska apportören, det vill säga retrievern.

Rasens egenskaper
Flatcoated retrievern är en aktiv och livlig ras. Med dessa rastypiska egenskaper följer ett relativt stort behov av fysisk och mental stimulans. Den behöver få hämta och bära, spåra, springa och inte minstbada. Därtill finns också en stor lust att samarbeta med sin ägare.

Rasens mentala och fysiska egenskaper testas och bedöms på jaktprov och avkommebeskrivningar och mentalbeskrivningar.

Resultaten från dessa test är tänkta som hjälp vid fortsatt avel.

Vad krävs av en flattägare?
För att din hund ska få en bra tillvaro och inte hitta på egna, okontrollerade aktiviteter bör du ägna ganska mycket tid åt din flatt.

Att bara gå koppelpromenader och rasta hunden räcker inte för att den ska vara harmonisk och lugn inomhus. Flatten behöver arbeta med huvudet för att må bra.

Aktiviteter
En flatt är glad, nyfiken och pigg på de flesta aktiviteter. Många nyblivna flattägare blir nyfikna på att lära sig att träna apportering, som hunden är ämnad för, och forsätter träna när de ser hur kul hunden tycker det är. Apportering kan man ägna sig åt var som helst, grundläggande övningar inomhus, på hundklubb eller i skogen.Kanske har du möjlighet att jaga och apportera vilt med din hund, annars kan du prova på jaktprov, viltspår, tävlingslydnad, utställning, olika bruksgrenar, agility eller freestyle. Det finns många duktiga flattar som är utbildade räddningshundar och narkotikahundar. Det är mycket populärt att gå på utställning med sin flatcoated retriever och ofta är det en av de raser som har flest anmälda hundar på utställning. Den typiska retrieverns vänliga, fogliga natur gör den till en behaglig arbetskamrat men också till en uppskattad familjemedlem, som tar en aktiv del i familjelivet.

Skötsel och omvårdnad
Flatcoated retrievern kräver daglig omvårdnad men är jämfört med många raser lättskött. Pälsen behöver borstas, schamponeras och vardagstrimmas regelbundet för att inte bli tovig. Öron, halskrage, hasor, tassar och svans trimmas lätt för att få de rätta linjerna och utseendet inför utställning. Tänder och öron bör kontrolleras och rengöras regelbundet och klorna bör klippas regelbundet, kanske en gång i veckan.


Hälsa
Flatcoated retriever har en låg frekvens av skelettrelaterade problem men en viss överrepresentation av bland annat olika cancerformer. Rasen har under senare år ökat sin medianlivslängd och ligger över snittet för alla raser. (källa: Agria Breed Profile)


Storlek och utseende

Den är en vaken, aktiv, medelstor hund med ett intelligent uttryck och som ger intryck av styrka utan att vara klumpig och av spänst utan att vara gänglig. Mankhöjd för hanar är ca 58–61 cm och tikar ca 56-58 cm. Vikten är för hanar 27–36 kg och tikar 25-32 kg i god kondition. Endast den svarta och bruna färgen är godkänd. Gult förekommer men är diskvalificerande för utställning.


Övrigt
Får rasen mental och fysisk stimulans blir den lugn och harmonisk hemma. Den både kan och vill följa med sin ägare på alla möjliga upptåg och aktiviteter och alltid med en positiv inställning samt en glatt viftande svans.

Om du funderar på att skaffa en Flatcoated retriever, tänk på att...

  • Rasen är en arbetande hund, som behöver aktiveras både mentalt och fysiskt.
  • Rasen är mycket matglad och kan därför lätt lägga på sig i vikt.
  • Det är en apporterande jakthund som passar till de flesta hundsporter.


Lästips

  • Flatcoated Retriever-  Åsa Lindholm och Ragnhild Ulin
  • Retrievern som apportör - Lena Bratsberg-Karlsson
  • Raskompendium och Valp - Råd till dig som är nybliven flattägare (finns i Flatbutiken)


På Flatcoated retrieverklubbens sida finna mer av information - Klicka här för att läsa mer >>