Foto: Åsa Nenzén
Genomförda aktiviteter 2020
Genomförda aktiviteter inom Flatcoated retrieverklubben Norr.
VALPKURS HÖSTEN 2020
Med ett stort intresse av anmälda så började vi en kurs på 10 st valpar och ägare den 23 september. Vi har haft 6 tillfällen både ute och inne. Då norrbotten är stort så har den här kursen fått oss att vara i Brändön, Öjebyn, Boden, Ersnäs och Luleå.
Vi startade i Kalix-Nyborg. Många förväntansfulla och flera helt nya hundägare samlades med sina guldklimpar. Kennlar var representerade från Lustans, Swidjans , Ewokes och Flathams . Det fanns redan tankar om mål med hundarna, prova på tankar och att bara ha en trevlig familjehund. För mig som instruktör och mångårig flatteägare så kändes det så inspirerande att få chansen se vad vi skulle kunna komma till för resultat.
Vi har lagt stort fokus på följsamhet och kontakt, har du det kan du prova vad som helst med din hund, min röst om dessa sträckta koppel har säkert ekat i deras huvuden under kursen. Men vilken förändring det också blivit!
Gunilla Berglund från kennel Flathams, som ändå deltog i kursen, fick på vår andra gång visa och träna utställning. FRK Norr skulle ha utställning och många av deltagarna var med där till slut och fick finfina kritiker och tyckte det var roligt.
Tredje tillfället började vi med lite gruppövningar ,där ekipagen fick börja röra sig kring varandra. Jag måste säga att jag blev så glatt överraskad, dem hade verkligt , alla , tagit till sig vad vi pratat om vid tillfälle två. Från detta har vi byggt på naturligtvis med det som ska finnas på en kurs för retriever valpar, inkallningar med andra, sitt stanna trots att andra gör något, klassiska slalom mellan varandra och varianter på det. Mycket kunna röra sig kring varandra och även mot varandra. Med mina ord ingen går från min kurs utan att hunden kan ligga, så har vi t.o.m tränat det
Jobbat genom kursen med en parövning där vi ”bryter ifrån” något. Finns mycket timing i den och att bli bra på att läsa hund. Dem har provat gå efter rallyskyltar då många övningar vi gör på valpkurs finns i rallylydnaden ,fått göra en liten apportering och vi har pratat lite kring det och även haft olika dummis att visa.
Genom kursen har vi haft lite teori och suttit och pratat , även så sista gången, som ny hundägare finns det mycket frågor och tankar, det behövs även tid till sådant . Med sig har dem nu fått lite individuella råd och tankar från mig , boktips och en tanke från mig att få ihop några junior dagar för FRK Norr under vintern , om vi kan vara inne och ha halvdagar med gruppträning varje gång och även olika teman för att ”prova på”. Vi får se vad framtiden ger.
En sak är säker, jag lämnar valpkursen med full tro på dem här hundägarna.
Dem har framförallt blivit så mycket säkrare, jobbar med sina hundar lugnare
och läser sina hundar mer och mer. Det gör mig jätteglad!
Ett fantastiskt STORT TACK till Love, Isa, Winna, Max, Puss, Nalta, Atlas, Elton,
Enzo och Otto med sina ägare.
Tack även till FRK Norr som ger förtroendet till mig att hålla kurs!
Kram kram
FRK NORR RALLYLYDNADSKURS 16-17 MAJ I NYBORG
Vilken kick, att som instruktör få leda kurs för bara flattar , vilken riktigt kul helg det blev!
Fem flattar Birro, Diva, My, Tindra och Aya kom med sina mattar till Nyborg för Rallylydnadskurs. Eller som vi kom överens om att kalla det, ”fortsättning på grundlydnad”.
Skyltarna/momenten delade jag in gruppvis och varje deltagare fick chans träna och känna på med sin hund hur varje moment utförs. Det ”tänktes” så det knakade och visst önskade dem att hundarna hade kunnat läsa skyltarna ….
Då det handlade om Nybörjarklass så varvades en hel del teori in . Det här var ett gäng som tordes fråga , vilket är så kul som instruktör. Erfarenheten och kunskapen får komma fram och jag kände verkligt att dem här vill veta! En öppen grupp med både erfarna som oerfarna flatägare som hann prata mycket mer än bara Rallyn och utbyta tankar om vår ras med varandra.
Många nämnde just samarbete med sin hund som ett önskemål. Jag tror att jag känner rätt , dem fick med sig många uppslag från Rallyn, matte blir rolig för hunden eftersom det händer något nytt hela tiden. Att Rallyn är så tolerant och inte strikt , att man har hunden i koppel det var saker som uppskattades och som man inte visste innan.
Avslutningsvis lade jag upp en liten testbana för att dem skulle få känslan för att ta flera skyltar i rad. Som någon sa; ”nu är premiären gjord” bara träna på!
Jag tackar alla fantastiska deltagare för två glada dagar - precis som Rallyn ska vara! Tack FRK NORR för förtroendet att leda kurs .
Jag hoppas vi ses mer!// Varm kram, Charlene
REPORTAGE FRÅN APPORTERINGSDAGEN I SUNDOM 9 MAJ
9 maj fick åtta flattar med förare en kursdag med apporteringens grunder hos Anna Vikström i Sundom.
Alla hundar var nybörjarhundar medan deltagarna hade varierande förkunskaper, några var helt gröna, andra mer erfarna. Dagen inleddes med en diskussion där det konstaterades att en flat inte behöver lära sig att springa fort efter kastade bollar, utan det som hunden verkligen behöver lära sig är att följa sin förare utan koppel och att sitta lugnt och vänta även om det händer spännande saker runt omkring.
Grundlydnadsövningar blev nästa moment och hundarna fick till sist prova på de moment som ingår i nybörjarklass. Dagen gav mersmak och gruppen enades om ett uppföljande kurstillfälle och fick därför i hemläxa att träna vidare på dagens övningar.
KURS RALLYLYDNAD NYBÖRJARKLASS
2 stycken halvdagar 16-17 maj på förmiddagarna.
Plats: Kalix-Nyborg.
Vi går igenom regler och skyltar från Nybörjarklassen både i teori och praktik. Vi kommer även komma in på små träningsknep för en del moment.
I nybörjarklassen har du din hund i koppel, så det passar både för gammal som ung hund.
Tycker du och din hund om att ha roligt tillsammans så är det här kursen för er!
Anmälan till kulmedkurs@gmail.com
Skriv ditt och hundens namn. Max 8 ekipage. (Först till kvarn)
Kostnad 900 kr
Bankgiro 618-5755
Swish nummer 1234521027
Vi håller till i största möjliga mån ute, p g a. Covid-19.
Mer information kommer närmare kursstart, så kom ihåg kolla din mail
Vem är Charléne Tapani?
Hon är känd i Kalixtrakten som en väldigt duktig, noggrann och pedagogisk instruktör. Charlène är diplomerad SSRK instruktör som hållit i valp och grundlydnadskurser. Flatcoated retriever har hon haft i 17 år, så hon har stor erfarenhet och kännedom om flatten. Charlène är en riktig allroundtjej, precis som vår ras. Förutom att träna sina hundar så tävlar hon framgångsrikt med sina flattar på Rallylydnad men även på jaktprov, utställning och lydnad.
Hemma har Charlène tre flattar tillsammans med sin man, dessa har fina meriter. Hundarna heter RLD N F A M RallyCh Flathams Nögges Vänt Nalta ”Speed” och ungtiken RLD N Flathams E Pikalite Rååsa Snööre ”Zeriss”.
Som kuriosa kan vi berätta att tillsammans med Speed var Charlène det 3:e BÄSTA Flatcoated retriever ekipaget samt även BÄSTA Flathane i Sverige på Rallylydnad när det helt plötsligt stannade upp med tävlandet och Covid-19 drog in över landet.
Här berättar Charléne varför hon tycker Rallylydnad är en bra inkörsport till många andra hundaktiviteter.
Rallylydnad ger utmärkt samarbete mellan förare/ hund och ger varierande träning för din hund. Träningen ska uppmuntra till mycket glädje! Det är här flattarna har en fördel, för hela rasen är stora glädjespridare och vill ha kul tillsammans med sin förare.
Att det "händer något"/ överraskar hela tiden tror jag är utmärkt för en flat, samtidigt som det bygger fint samarbete.mellan hund och förare
Träningen syftar till att stärka kommunikationen mellan dig och din hund.
Nybörjarklassen har 33 olika skyltar som kan ingå i banan på tävling. Tipsen vad man ska träna sinar liksom aldrig eftersom det finns färdiga skyltar.
Specifikt för nybörjarklassen är att hunden är kopplad under hela banan. Vilket ger en grundtrygghet och speciellt när man är ny inom en sport eller börjar om med en ny hund. Du får också belöna med rösten och med ditt kroppsspråk. Att tävla i rallylydnad ger en grundtrygghet som man kan ta med sig till andra aktiviteter som jaktprov, lydnadsprov och utställning.
Kom och prova Du med!
Det allra viktigaste är dock att både hunden och du har roligt ihop! Ladda med ett gott humör så ses vi den 16-17 maj! VÄLKOMMEN!
ÅRSMÖTE 2020-02-15
Lördagen 15 februari höll FRK sitt årsmöte i Sundoms bygdegård. Som vanligt stor uppslutning bland våra medlemmar, nämligen 26%. Vilket vi kan verkligen glädjas åt. Fjolåret bjöd även på en stark medlemsutveckling till vår sektion, bra jobbat och tack till sektionens uppfödare som också bidrar!
Efter snabba sedvanliga årmötes förhandlingarså har FRK Norr en ny styrelse och ser ut på följande sätt som bilden nedan.
DE NIOS GÄNG.
FRK Norrs nya styrelse!
Från vänster Nina Ökvist, Arvidsjaur (suppleant) Helena Sandström, Piteå (Utställning) Lisbeth Alakangas, Boden (Utbildning) Mats Tapani, Kalix (Kassör) Gunilla Berglund, Piteå (Ordförande) Anna Vikström, Luleå (Jakt, vice Ordförande) Stina Nejden, Gällivare (Suppelant) Pia Nerdrum, Luleå (Utbildning) Britt Marie Mallfors, Gällivare (Sekreterare)
I år så bjöd sektionen samtliga funktionärer på en god festmåltid som tack. Det kanske inte är något vi kan göra varje år men efter ett starkt ekonomiskt år så fanns dessa resurser. Det är nått vi kan tänka på är att "ju bättre ekonomi ju trevligare kan vi ha"
Är det många medlemmar som bidrar till vår verksamhet ju större blir sektionens ekonomiska muskler. Så nu hoppas vi på lite aktivikteter ute på orterna. Styrelsen kan inte åka runt och ha aktiviteter men glädjeande är att, till stor del av sektionen yta är täckt med styrelsemedlemmar. Det är bara Kirunaområdet som saknar en representant, där upp finns två aktiva uppfödare som vi hoppas kan bidra med en aktivitet för flatcoated retieverägare i detta område.
Nytt för i år var att hundar från sektionen som vunnit titlar eller 1:A pris på jaktprov premieras med ett fång tulpaner
Här nedan de framgångsrika hundarna med ägare - JÄTTEGRATTIS
NORD UCH RLD N RLD F RLD A LD STARTKLASS Altaflats Between Sheets
Nordisk Champion, lydnad Startklass
uppfödare Madelene Asp Mikko & Peter Asp
ägare Frida Öqvist
RLD N RLD F RLD A RLD M SE RALLYCH Flatham's Nögges Vänt Nalta
Svensk Rallychampion
uppfödare Gunilla & Bernt Berglund
ägare Mats Tapani, förare Charlene Tapani
RLD N RLD F RLD A RLD M SE RALLYCH Glitterways Like Champagne
Svensk Rallychampion
uppfödare: Anneli Matsson
ägare Eva & Leif Eriksson, förare Eva Eriksson
Kan även berätta att Eva och Leif Eriksson andra tik, RLD N RLD F RLD A RLD M SE RALLYCH Glitterways Lucky Moment startade som enda flatcoated bland 100 startande i RALLY SM och grejade en framskjuten placering, 17 plats, suveränt! SUPERGRATTIS!
SE VCH Toffedreams Count On Me
Svensk Viltspårchampion
uppfödare: Lena & Terese Sundquist
ägare Katarina Nordström
SE U(U)CH J Bez-Ami's Fifty Cent of A Dållar
Svensk utställningchampion + 1:a Nybörjarklass Jaktprov
uppfödare: Bittan & Bert Börjesson
ägare Linda Fahlen Jacobsson
SE U(U)CH C.I.E. NO UCH RLD N RLD F Calebri's Five Seconds of Summer
Internationell utställningchampion (C.I.E)
uppfödare, ägare Britt-Marie Mallfors,
SE VCH C.I.E. EE CH NORD UCH RLD N RLD F O'Flanagan Twist of Lime
Internationell utställningchampion (C.I.E), Estinsk Champion
BEST IN SHOW Vinnare på Flatcoated Retriever Clubshow
uppfödare: Lena Hägglund & Evalis Johansson
ägare Nina Ökvist
SE U(U)CH J FINCH Toffedreams Leading Lady
Svensk utställningchampion, Finsk Utställningschampion
uppfödare, ägare Lena & Terese Sundquist
FRK NORR och FRK UMEÅ 2020-02-01 - 2020-02-02 UPPFÖDARTRÄFF!
TACK TILL VÅRA SPONSORER
Första helgen i februari träffades uppfödarna från det två nordligaste sektionerna. Helena Sandström och Gunilla Berglund höll i denna träff och då blev Piteå naturlig placeringsort. Glädjande var det stor uppslutning av uppfödare. Vi ses inte ofta så denna träff har varit efterlängtad. För de flesta av oss startade morgonen aningen kaotiskt efter intensivt snöande i ett par dygn. Snöröken längs vägarna var inte att leka med och var nästan olidlig. En av uppfödarna fick snöröja sig ut ca 200 meter för att nå plogad väg. Nästa gäng mötte en långtradare som hamnat på fel sida om mitträcket, tur att vägen hade två filer just där.
En aning försenad föreläsning startade med Chefsveterinär Linda-Marie Landberg, Petvet om reproduktion, nedfrysning och inseminering. Där fick vi en grundlig genomgång ”hur man optimerar chanserna till en dräktig tik”. Där ingick b la att ta progesteronblodprov för att öka chansen till att para på rätt tid. En del av oss gör det alltid medan några inte har så god erfarenhet av detta prov. Det finns flera olika progesteronmaskiner och dessa olika maskiners värden kan förvirra. Förr fanns få maskiner/märken och provet skickades för analys och vi kunde få svar om 2–3 dagar, d v s samma maskin och samma värden för ägglossning. Idag får vi svar på ett par timmar och värden kan vara olika beroende vilken maskin kliniken har. Välj en veterinär som Du litar på har kunskapen att tolka svaren.
Linda-Marie berättade även om våra möjligheter till infrysning och tappning av våra hanhundar. Samt även vilka möjligheter för seminering med färskkyld sperma och färsk sperma. En intressant föreläsning som rusade tidsmässigt iväg med många frågor från oss.
Efter lunch så hade vi två jätteduktiga interna föreläsare, så mycket kunskap som finns i våra sektioner. Viktoria Eriksson från avelsrådet berättade om deras arbete. Där fick vi en jättebra genomgång av bland annat HD index som skapar många funderingar från oss alla och upptog en stor del av våra diskussioner. Viktoria berättade även om avelsrådets arbete med RD. Viktoria slog även ett slag för att vi skulle börja använda oss av valpförmedlingen. Det finns sällan kullar att rekommendera i Norr och Västerbotten.
Sedan var dags för Lena Hägglund som höll i ett intressant teoripass om anatomi med vårt senaste raskompendium i fokus, detta bör nog vi alla läsa igenom flera gånger. Vi blir aldrig så fullärda att inte detta är oerhört nyttigt. När passet avslutades sen eftermiddag var vi väl uppdaterade inför söndagens praktiska pass. Lördagen avslutades med en gemensam trevlig middag.
Söndagen startades med förflyttning till centrala Piteå till ett uppvärmt garage där vi hade genomgång av flattar från 7 månader till 13 år. Detta praktiska arbetspass hölls även av Lena Hägglund. Där fick vi klämma och känna på hundarna samt se dessa i rörelser och även mäta dessa.
Helgen av slutades med en lättare lunch på Espressohouse i centrala Piteå. Återigen en massa fritt surrande och planerande inför nästa träff som blir ett försök att få till ett Onlinemöte.
Supertack till Helena och Gunilla som höll i trådarna för denna trevliga uppfödarträff. Vi hade boende på ett kanonställe med fina hundvänliga rum och för att inte tala om den goda maten.
Tack till alla som gjorda denna toppenhelg!
Deltagande uppfödare: Lisbeth o Anders Alakangas Kennel Swidjan, Gunilla Berglund, Kennel Flathams, Helena Sandström kennel Ewokes, Lena Hägglund, , Evalis Johansson, Kennel O’Flanagan, Britt Marie Nordgren Kennel Huntermoons. Britt-Marie Mallfors, Kennel Calebris, Pia Nerdrum, kennel Pianca Fcr, Viktoria Eriksson, Kennel Sagovindens, Terese Sundquist, Lena Sundquist, Kennel Toffedreams
Fotograf Lena Hägglund